RECEPT MET VARKENSVLEES


[ VARKENSSCHENKEL ]

[ BENODIGDHEDEN ]

  • 2 varkensschenkels
  • 2 witte uien, velletje eraf en in kwarten
  • 2 winterpenen, schoongemaakt en in grove stukken
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 blik rode wijn
  • 4 teentjes knoflook, zonder velletje
  • water
  • 2 - 4 blaadjes gedroogde laurier
  • boter om de schenkels aan te bakken
  • 1 stokje kaneel


[ KNOLSELDERIJPUREE ]

  • 1 kleine knolselderij
  • 250 ml volle melk
  • theelepel komijnzaad
  • water
  • grote eetlepel boter
  • peper en zout naar smaak

[ AAN DE SLAG ]

Verwarm in een grote pan een paar volle eetlepels boter en bak de schenkels eerst rondom even aan. Doe dan de kwarten ui, wortel en knoflook in de pan en laat 2 minuten meebakken. Voeg het blik gepelde tomaten, een blik rode wijn en net zoveel water toe zodat de schenkels net niet onder staan. Doe tot slot de kruiden in de pan, roer alles even door en laat met de deksel scheef op de pan (zodat er wel vocht weg kan) nu 2-3 uur pruttelen. Probeer elk half uur even te roeren en de schenkels even om te draaien voor een gelijkmatige garing. BGE 120 graden.


Voor de knolselderij schil je de knolselderij en snij je hem in grove stukken (± 3×3 cm). Verwarm de stukken knolselderij in een pan, doe de melk erbij en vul aan met water totdat alles onder staat. Breng aan de kook en laat zo ongeveer 20 minuten koken.


In de tussentijd laat je het vuur onder je pan waar het vlees uitkomt ook gewoon aanstaan (zonder deksel) zo kan alles nog een beetje pruttelen en nog wat inkoken.

Wanneer de knolselderij gaar is schep je de stukken knolselderij met een schuimspaan in een kom, lekker peper, zout, komijnzaad en een klont boter erbij en een paar eetlepels van het kookvocht. Pureer nu alles met een staafmixer tot een mooie puree. Omdat er geen zetmeel in knolselderij zit kan je dit met een staafmixer doen!


Gebruik de staafmixer nooit bij aardappels!  Wanneer de puree een beetje droog is doe je er gewoon ietsje meer van het kookvocht bij. Daarom moet je het niet afgieten, anders ben je al dat heerlijke kookvocht kwijt. 

De puree blijft zo wel een paar minuten warm; dan maak je nu de jus af. Haal alle kruiden, kaneel en laurier uit de pan en mix alles met de staafmixer tot een egale jus.

Schep de knolselderijpuree op een grote schaal, leg daarop zo’n heerlijke varkensschenkel en overgiet met een paar grote soeplepels van de heerlijke jus. 


Eet smakelijk!


RECEPT MET VARKENSVLEES


[ GEVULDE CHAMPIGNONS ]

[ BENODIGDHEDEN ]

  • 12 grote champignons
  • 2 banaansjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 hele rode peper
  • 1 hele gele paprika
  • 250 gram geraspte gerijpte kaas
  • 12 plakjes bacon


[ AAN DE SLAG ]

We gaan eerst direct bakken met een gietijzeren pan (BGE skillet) en daarna indirect garen op 150 graden. Laat met het bakken de Egg niet te ver boven de 150 graden komen om te voorkomen dat je tijdens de bereiding lang moet wachten voordat de BGE weer op temperatuur is.


Breek de steeltjes uit 12 grote champignons en snij deze steeltjes fijn (wel even droge onderkant weggooien). Snij vervolgens de 2 banaansjalotten, de 2 tenen knoflook, de rode peper en de gele paprika fijn. Bak al deze ingrediënten in een gietijzeren koekenpan (bge skillet) en gebruik hierbij royaal kruidenboter. Bak tot de ui glazig is. Haal skillet van de Big Green Egg en voeg de 250 gram kaas toe. Roer nu het mengsel om en vul hiermee de champignon dakjes. Wikkel de champignons vervolgens in een plakje spek (bedek hiermee niet de vulling). Plaats de conveggtor en zet de champigons indirect op de Big green Egg (150 graden). Na 20 minuten zijn de gevulde champignons klaar klaar!