RECEPT MET RUNDVLEES


[ SURF & TURF ]

[ BENODIGDHEDEN ]

  • 1 Graangevoerde ribeye van 1kg
  • 4 Gamba's (8-12 cm)

  • [ GARNITUUR ]

    • 2 rode bieten
    • 2 gele bieten
    • 3 zoete aardappels
    • 1 tak citroengras
    • 2 rode pepers
    • 3 teentjes knoflook
    • 1 limoen
    • 3 schijfjes gember (2mm dik)
    • 4 el kokosmelk
    • 25g gezouten boter
    • 1/2 bosje koriander
    • wasabipasta


    [ AAN DE SLAG ]

    Bereidt de Big Green Egg voor door hem aan te steken en laat de temperatuur oplopen tot 200⁰C. Leg nu de aardappels en de bieten tussen het houtskool en sluit de Egg. De temperatuur mag nu oplopen tot 250⁰C.


    Haal de gepofte groenten na ongeveer 45 min uit de Egg en installeer nu een gietijzeren rooster met daarop de gietijzeren 'half moon' plaat met de gladde kant boven. Sluit de deksel en laat de temperatuur teruglopen tot 200⁰C.


    Intussen snij de 6 plakjes chorizoworst van ongeveer 3mm dik en 2 plakken van 1cm dik. Kneus het citroengras, halveer 1 rode peper en snijd de tweede in dunne ringetjes. Pel en kneus de knoflook en snijd de ene helft van de limoen in dunne plakjes en de andere in partjes.


    Bak de dunne chorizoplakjes in ongeveer 7 minuten krokant op de gietijzeren 'half moon'. Leg ze hierna op een keukenpapier om het vet de absorberen.


    Leg nu de ribeye op het rooster en de 2 dikke chorizoplakken op de half moon. Draai de ribeye nu een kwartslag voor een mooi ruitpatroon en keer de chorizo om. Laat nog eens 2,5 doorgaren.


    Keer nu de ribeye om en leg de gamba's samen met het citroengras, gekneusde knoflook, de halve peper, plakjes gember en plakjes limoen bij de chorizo op de plaat. Draai na 2,5 minuut opnieuw de ribeye een kwartslag en keer de gamba's om.


    leg nu een redcedarhouten plank op het rooster en leg hierop de ribeye. Roer de koksmelk door de gamba's en haal de complete plaat met gamba's en groenten uit de Egg. De ribeye blijft nog 10 minuten liggen. Schep het vruchtvlees uit de aardappelen en meng dit met de boter tot een mooie puree. Schil de bieten en snijd ze in plakjes van 1cm dik. Verkruimel de krokante chorizoplakjes.

    Neem een grote plank en leg hierop de koriander. Maak mooie 'hoopjes' aardappelpuree en bestrooi deze met de chorizokruimels. Leg de gamba's hiernaast en garneer deze met de plakjes chorizo, partjes limoen en de pepers. Leg de bietjes hier dakpansgewijs naast spuit op elk schijfje een klein druppeltje wasabipasta. Leg de ribeye er in mooie plakken bij en bestrooi deze met grof gemalen peper en zeezout.